USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET – päivittyvä lista poikkeusajan palveluistamme

_______________________________________________________

HUOM! Kaikkien asiakkaidemme lainojen eräpäiviä on siirretty eteenpäin (poikkeuksena laskutetut niteet). Aikaisinkin eräpäivä on näin ollen vasta 1.7.2020.
Lainojen uusinta-asioissa sinun ei siis tarvitse ottaa
yhteyttä kirjastoon, lainasi on jo uusittu!
_______________________________________________________

Etäpalvelumme tarjoaa neuvontaa, tietopalvelua ja digitukea puhelimitse, chatin kautta ja sähköpostitse ma-pe klo 11-17.

KIRJASTOKORTIN SAAMINEN

Onko nyt kirjaston ollessa suljettuna mitenkään mahdollista saada kirjastokortti, jos sellaista ei ole ennestään?

Uusia kirjastokortteja emme valitettavasti voi myöntää ennen kesäkuun alkua ja kirjastotilojen avaamista laajemmalle yleisölle. Kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä kirjastoon, ja tarkistaa, ettei rekisteristämme sittenkin jo löytyisi jonkin aiemman kortin tiedot. Tällaisissa tapauksissa voimme poikkeuksellisesti puhelimitse myöntää jo olemassaolevan kortin tunnukseen liitettävän PIN-koodin. Puhelinpalvelua saa numerosta 0447182319 arkisin klo 10-17.

VERKKOMAKSAMINEN

Miten tuo verkkomaksaminen käytännössä toimii teidän sivuilla?

Toimi alla olevien ohjeiden mukaan. Huomaa kuitenkin, että verkkomaksaminen toimii vain verkkokirjasto Finnan puolella, ei siis mobiilikirjasto Minnassa!

 • Kirjaudu sisään verkkokirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja pin-koodilla.
 • Mene kohtaan Maksut.
 • Klikkaa Siirry maksamaan-painiketta.
 • Hyväksy maksunvälittäjälle lähetettävät tiedot.
 • Näkyviin tulee tiedot maksettavista maksuista ja maksajasta. Jos tiedoissasi on sähköpostiosoite, maksuista tulee vahvistus sinne.
 • Klikkaa Siirry maksamaan.
 • Valitse oma pankkisi ja kirjaudu tunnuksillasi.

Huom! Kaikki maksut on maksettava kerralla!
Verkkomaksamisen minimisumma on 0,65 €.
Maksut eivät sisällä mahdollisia saldokertymiä aineistosta, jota ei ole palautettu. Uusi lainasi tarvittaessa ennen verkkomaksamista.

Kun maksu on suoritettu, mahdollinen lainauskielto poistuu automaattisesti.


LAINOJEN UUSINTA

Miten voin uusia lainani sulkuajalla?

Huom! Kaikkien asiakkaidemme lainat on uusittu keskitetysti, eli kaikkien eräpäivien aikajänne on 1.7. ja siitä eteenpäin (poikkeuksena laskutetut niteet). Lainojen uusinta-asioissa sinun ei siis tarvitse ottaa yhteyttä kirjastoon!

PALAUTUKSET 

Miten lainatut kirjat kannattaa palauttaa nyt kun kirjastot ovat kiinni? 

Lainoja voi palauttaa automaatteihin supistettuina palveluaikoina ma-pe klo 11-17 (ensimmäinen tunti riskiryhmille). Myös palautusluukut ovat käytössä seuraavissa pisteissä:

 • Pääkirjasto
 • Juankosken lähikirjasto
 • Kaavin lähikirjasto
 • Puijonlaakson lähikirjasto
 • Riistaveden lähikirjasto
 • Tuusniemen lähikirjasto
 • Vehmersalmen lähikirjasto

HUOM! Kaikkien asiakkaidemme laina-aikoja on jatkettu heinäkuun alkuun ja siitä etreenpäin (poikkeuksena laskutetut niteet). Aineiston palautuksella ei siis ole kiirettä!


VARATTU AINEISTO

Minulla on kirja varauksessa, joko sen voi kohta saada kirjastosta haettua?

Kuopion kaupunginkirjastossa aloitetaan supistettu palvelu eli varatun aineiston nouto ja palautukset automaatteihin seuraavasti:

Pääkirjastossa 15.5.-31.5.2020 ma-pe klo 11-17
Lähikirjastoissa 18.5.-31.5.2020 ma-pe klo 11-17

Ensimmäinen tunti (klo 11-12) varattu riskiryhmien asiointiin!

Palvelu on rajattu niihin pisteisiin, joissa on mahdollista pitää ohjeistuksen mukaiset kahden metrin turvavälit. Varauksia voi siis noutaa seuraavista pisteistä:

Pääkirjasto, Juankosken lähikirjasto, Jynkän lähikirjasto, Kaavin lähikirjasto, Karttulan lähikirjasto, Maaningan lähikirjasto, Neulamäen lähikirjasto, Nilsiän lähikirjasto, Puijonlaakson lähikirjasto, Pyörön lähikirjasto, Riistaveden lähikirjasto, Tuusniemen lähikirjasto ja Vehmersalmen lähikirjasto.

Mikäli varauksesi noutopaikkana on Kurkimäen lähikirjasto tai kirjastoauto, varaus haetaan pääkirjastolta. Koillis-Savon kirjastoauton varaukset voi noutaa Juankosken kirjastosta.

Aineistoa voi varata verkkokirjastossa, mobiilikirjasto Minnassa (Android ja iPhone) sekä soittamalla 0447182319. Kun teet varauksia, muistathan aina ennen hakureissuun lähtöä odottaa saapumisilmoituksen! Voit myös tarkistaa varauksesi tilanteen verkkokirjastosta, mobiilikirjasto Minnasta tai puhelimitse palvelunumerostamme.

Lisätietoa: Kirjaston palvelunumero 0447182319, chat kuopio.finna.fi ma-pe 11-17 tai s-posti lainaustoimisto.kirjasto@kuopio.fi.


PIN-KOODI 

Miten saan PIN-koodin, kun kirjastot ovat suljettuina? 

PIN-koodin saat sulkuaikana poikkeuksellisesti soittamalla asiakaspalvelunumeroon, avoinna ma-pe klo 10-17:
044 7182 319

OMATOIMIKIRJASTOT 

Ovatko omatoimikirjastot avoinna kesällä?

Omatoimikirjastojen tilat avataan 1.6. lähtien, mutta varsinaiset omatoimiajat eivät tule tällä kesäkaudella käyttöön. Paikalla on siis aina henkilökuntaa, ja aukioloajat ovat suppeammat kuin normaalisti ajalla 1.6. – 29.8.

DOKUMENTTIEN SKANNAUS JA MUU SÄHKÖINEN TALTIOINTI

Miten voin skannata, kun kirjastot ovat kiinni?

Voit skannata asiakirjoja omalla älypuhelimellasi. Ohjeita esim. Ylen digitreeneissä: Skannaa kuitit ja tärkeät paperit talteen kännykällä.

Alla vielä HelMet-kirjastojen kokoama laajempi apusivu aiheesta:
Miten toimia kun kirjastoon ei pääse tulostamaan tai skannaamaan


E-AINEISTOJEN KÄYTTÖ JA LAINAUS

Mitä kaikkia e-aineistoja voin käyttää kirjastonne kautta?

Meillä on tarjolla laaja valikoima e-kirjoja, äänikirjoja, musiikkia, ooppera- ja balettitallenteita sekä elokuvia verkkokirjastossamme: https://kuopio.finna.fi/Content/eaineistot. Näitä pääset käyttämään omalla kirjastokortillasi. Tarvitset vain kortin numeron ja siihen liitetyn PIN-koodin. Mikäli sinulla ei ole PIN-koodia, saat sen näin sulkuaikana poikkeuksellisesti soittamalla kirjaston asiakaspalvelunumeroon ma-pe klo 10-14 välisenä aikana:
044 7182 319

HUOM! Valitettavasti lehtipalvelu ePressin lisenssimme ei ole etäkäyttöinen, joten ePress ei ole käytössä sulkuaikana.


BIBLIO (e-kirjapalvelu https://kuopio.bibliolibrary.fi/)

Biblio-palvelusta sanotaan, että ”Voit lainata 12 kirjaa kuukaudessa.” Onko tämä kalenterikuukausi vai 31 päivää lainauspäivämäärästä?

Asiakas voi lainata 12 kirjaa kalenterikuukaudessa. 


MOBIILIKIRJASTO MINNA

Mikä ihmeen mobiilikirjasto Minna?

Mobiilikirjasto Minna on ladattavissa ilmaiseksi IOS-ja Android-sovelluskaupoista, ja sen avulla voi uusia lainoja älypuhelimellaan. Sovellus on kevyt, ja se toimii kirjastokortin numerolla sekä PIN-koodilla. Kaverilainatoiminnolla voit siirtää kaverilla lainassa olevan teoksen suoraan itsellesi, jolloin se samalla poistuu kaverin lainoista. Tämä edellyttää sitä, että teillä molemmilla on sovellus käytössänne (katso opasvideo).