Tiedon ja tarinoiden kortteli yhdistää museon ja kirjaston – äänestä kokonaisuudelle nimi!

Uusi Tiedon ja tarinoiden kortteli kutsuu kaikki haastamaan maailmojensa rajat – äänestä nimi uudelle kokonaisuudelle.

Kuopion kulttuurihistoriallisen ja Kuopion luonnontieteellisen museon yhteinen Kuopion museo -rakennus uudistuu peruskorjauksen ja laajennuksen myötä. Samalla museo yhdistetään Kuopion pääkirjastoon uudisrakennusosalla, jonka ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat aulatilat, museokauppa ja kahvila, ja toisessa kerroksessa vaihtuvien näyttelyiden tila. Museo ja kirjasto yhdessä muodostavat tiedon ja tarinoiden korttelin, joka sijaitsee sopivasti kävelyreittien varrella ja monien kulttuuri- ja matkailukohteiden läheisyydessä. Uudisrakennus toimii uutena sisäänkäyntinä kortteliin ja se on toteutettu kahden eri aikakauden rakennustyylejä edustavan rakennuksen väliin.  

Tiedon ja tarinoiden kortteli on kuitenkin muutakin kuin rakennus ja yhteiset seinät – se tarjoaa tilan ihmisten kohtaamisille ja luo elämyksiä tiedon ja tarinoiden avulla. Uusi kortteli avartaa kävijöiden maailmaa ja antaa mahdollisuuden ihmetellä enemmän. Sisältö on suunnattu kaikenikäisille ja erilaisille asiakasryhmille. Monet museon ja kirjaston palvelut tulevatkin olemaan entistä helpommin saavutettavia ja tapahtumien sisällöt monipuolistuvat yhdistäen niin luontoa, kulttuurihistoriaa kuin kirjaston sisältöjäkin. Arvioitu asiakasmäärä tulevaisuudessa on lähes miljoona kävijää vuodessa, ja tavoitteena on, että nuo miljoona kävijää ovat löytäneet korttelista jotain, mitä eivät ole ennen tienneet, nähneet tai kokeneet. 

Äänestä nimi uudelle korttelille! 

Tiedon ja tarinoiden korttelista tulee kaikkien kuopiolaisten oma paikka ja siksi on tärkeää, että myös korttelin nimi tuntuu omalta. Sinä saat nyt mahdollisuuden osallistua korttelin nimeämiseen.Olemme käyneet läpi suuren määrän nimiehdotuksia jo ennakkoon, joiden joukosta nimiäänestykseen valikoitui neljä vaihtoehtoa: Kalla, Kantti, Muusa ja Stoori. Valitse nimiehdokkaista mielestäsi sopivin ja äänestä Tiedon ja tarinoiden korttelin nimeä täällä: https://my.surveypal.com/Uuden-museo-kirjasto-kokonaisuuden-nimikilpailu. Äänestysaikaa on 31.7.2020 asti ja äänestää voi myös paperilla kirjaston toimipisteissä, taidemuseolla sekä korttelimuseolla. Eniten ääniä saanut ehdokas voittaa. Tiedon ja tarinoiden korttelin uusi nimi paljastetaan elokuussa 2020 mm. Kuopion kaupungin verkkosivuilla, some-kanavissa ja Kohtaamisia-lehdessä.  

Rakennustyöt loppusuoralla – museon näyttelyiden rakentaminen alkaa, kirjaston toiminnalliset muutokset valmiit jo syksyllä 

Museon työmaalla on edelleen meneillään vilkas rakentamisen vaihe. Samalla viimeistellään vielä loppuvaiheen ratkaisuja palvelemaan museoiden tulevaa käyttöä. Uudisrakennus on saanut lopullisen pintansa ja muotonsa. Pinnan verhous on tehty rei’itetyistä ja valkoiseksi maalatuista metallilevyistä, joilla saadaan aikaan vaalea, elävä ja pitsimäisen kevyt pinta. Julkisivun ilme vaihtelee valon suunnan muuttuessa ja pimeänä aikana se valaistaan, jolloin pinta ”hohtaa”. 

Kesällä 2020 tehdään sisätilojen viimeistelytöitä, piha-alueet saatetaan käyttökuntoon ja viimeistellään museon vanhan osan julkisivun rappauspinta. Rakennustyöt ovat edenneet aikataulussa ja valmistuvat laajennusosan ja museon peruskorjauksen osalta syksyllä 2020. Tämän jälkeen tiloissa aloitetaan näyttelyiden rakentaminen.  

Kuopion museo avataan yleisölle vaiheittain vuoden 2021 aikana – ensin uudisosa heti alkuvuodesta 2021 ja myöhemmin entinen, uudistettu museorakennus, johon sijoittuvat museoiden uudet, pysyvät näyttelyt. Näyttelyissä on esillä historia ja nykyaika sekä luonto ja ihminen. Tällä hetkellä museoiden henkilökunta suunnittelee uudisosan ensimmäistä vaihtuvaa sekä vanhan museon puolelle sijoittuvia pysyväisluontoisia näyttelyitä. Näyttelytyön rinnalla kulkee hyvinvointia ja oppimista tukevien tapahtumien ja toimintojen suunnittelu.  

Pääkirjastossa on tehty asiakkaiden tarpeista lähteviä toiminnallisia muutoksia. Lasten, nuorten ja perheiden palvelut on siirretty alakertaan, jonne on helppo tulla mm. vaunuilla ja rattailla, ja josta on helppo liikkua uutta käytävää pitkin korttelin eri osiin. Kirjastoaineiston lisäksi kokonaisuuteen kuuluu taaperohuone, pedagoginen tila, työpajatila, näyttämö, pelitila ja keittiö. Myös kirjaston yläkertaa uudistettiin siten, että se toimii paremmin kohtaamisen tilana ja paikkana, jossa edistetään yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua.  

Pääkirjaston toiminnalliset muutokset saadaan päätökseen syyskuussa 2020, jolloin avataan peruskorjatut kokoussali, lehtisali, hiljaisen työskentelyn tilat ja tutkijahuone, jossa on moderni mikrofilmiskanneri.   

Lisätietoja:  

Rakentamisen osalta:  
Kuopion Tilakeskuksen rakennuttaja Marko Väätäinen, marko.vaatainen@kuopio.fi, 044 718 5686 

Museon toiminnan osalta:  
Museokeskuksen päällikkö Aija Jaatinen, aija.jaatinen@kuopio.fi, 044 718 2634 

Kirjaston toiminnan osalta: 
Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen, paivi.savinainen@kuopio.fi, 0447182311 

Tiedon ja tarinoiden kortteli – yksi ovi, miljoona mahdollisuutta.  

Kuopion museo ja pääkirjasto yhdistyvät ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, joka avataan yleisölle keväällä 2021. Kokonaisuus rakentaa osaltaan Kuopion kaupunkia hyvän elämän pääkaupunkina. Tiedon ja tarinoiden kortteli on kaikenikäisten paikka ajattelulle, kohtaamisille, toiminnalle, oppimiselle ja yhteiselle muistille.