Turvallinen asiointi kirjastossa – tietoa asiakkaillemme

Kuopion kaupunginkirjasto noudattaa koronavirusepidemian aikana kaikessa toiminnassaan THL:n, STM:n, AVIn ja Kuopion kaupungin ohjeita. Mikäli epidemiatilanne muuttuu, kirjasto reagoi tarvittaessa nopeasti ja tiedottaa toiminnastaan kirjastotilassa, verkkokirjastossa, Facebookissa ja Twitterissä.

Kirjasto palvelee koronaepidemiankin aikana lähes normaaliin tapaan. Turvaväleistä ja hygieniasta huolehditaan, joten kirjaston turvaohjeita noudattaen voit asioida kirjastossa turvallisesti.

Kirjastossa voit lainata, palauttaa ja noutaa varauksiasi. Voit käyttää asiakastietokoneita, kopiokoneita ja skannereita. Kirjaston tiloissa voit lukea vaikkapa lehtiä, opiskella ja tehdä etätöitä. Voit myös varata tiloja kokouksille ja ryhmätöille.

Turvaväleistä on huolehdittu muun muassa harventamalla tilojen kalustusta sekä rajoittamalla henkilömäärää.

Pintoja ja näppäimistöjä puhdistetaan tehostetusti, ja asiakaspalvelutiskeillä on pisarasuojat. Kirjastossa on käsienpesumahdollisuus ja käsidesiä saatavilla.

Kirjastoon ei pidä tulla sairaana. Tärkeää on huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pitää parin metrin turvaväli muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan sekä yskiä tai aivastaa paperinenäliinaan tai hihaan.

Tilat ja laitteet

Suurin osa kirjaston tiloista ja laitteista on käytettävissä.  Pääkirjaston vuokrattavien tilojen varaustilanteen voi tarkistaa varauskalenterista (Webtimmi).

Tilojen täyttöasteessa on rajoituksia normaaliin verrattuna.

Tapahtumat

Kirjasto järjestää tapahtumat pääsääntöisesti etätapahtumina, joista tiedotetaan verkkokirjastossa, Facebookissa ja Twitterissä. Pieniä tapahtumia voidaan järjestää lähitapahtumina tai hybrideinä, ja niissä noudatetaan turvallisuusohjeita.

Opastus

Asiakkaita opastetaan turvavälejä noudattaen ja mahdollisimman ripeästi. Neuvontaa ja opastusta voi saada myös chatin kautta ja puhelimitse.

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastoihin pääsee asioimaan omatoimisesti ilman henkilökuntaa kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla arki-iltoina.

Kirjastomaksujen maksaminen

Käteisen rahan sijaan suositellaan kortti- tai lähimaksua. Huomaathan, että voit maksaa lähes kaikki kirjastomaksusi myös verkossa.

Asiointi toisen puolesta

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Voit kuitenkin asioida myös toisen henkilön puolesta, esim. noutaa varauksen. Asioidessasi toisen puolesta esitä henkilön kirjastokortti ja valtakirja kirjaston asiakaspalvelussa. Valtakirjaan on yksilöitävä, minkä asian hoitamista varten se on annettu.

Käytä e-aineistoa

E-aineistojen käyttämiseen tarvitset kirjastokorttisi numeron ja kirjastosta saamasi pin-koodin. Mikäli sinulla ei ole pin-koodia tai olet unohtanut sen, saat uuden koodin käymällä henkilökohtaisesti lähimmässä kirjastossa ja todistamalla henkilöllisyytesi.