Turvallinen asiointi Kuopion kaupunginkirjastossa

Kirjasto on avoinna turvallisuus huomioon ottaen myös koronaepidemian aikana. Kun säilytät yli kahden metrin turvavälit, käytät kasvomaskia, huolehdit hyvästä käsihygieniasta ja noudatat kirjaston turvaohjeita, voit asioida kirjastossa mahdollisimman riskittömästi. Kirjastoon saa tulla vain terveenä.

Kirjastossa voit lainata, palauttaa ja noutaa varauksiasi. Voit myös käyttää omatoimisesti ja pikaisesti asiakastietokoneita, tulostimia, kopiokoneita ja skannereita.

Kirjastoon ei pidä tulla sairaana. Tärkeää on huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pitää yli kahden metrin turvaväli muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan sekä yskiä tai aivastaa paperinenäliinaan tai hihaan. Kirjastotiloissa tulee kaikkien yli 12-vuotiaiden käyttää kasvomaskia, mikäli sille ei ole lääketieteellistä estettä.

Kuopion kaupunginkirjasto noudattaa koronavirusepidemian aikana kaikessa toiminnassaan THL:n, STM:n, AVIn ja Kuopion kaupungin ohjeita. Mikäli epidemiatilanne muuttuu, kirjasto reagoi tarvittaessa nopeasti ja tiedottaa toiminnastaan kirjastotilassa, verkkokirjastossaFacebookissa ja Twitterissä. Myös Kuopion kaupungin päivittyvää tilannekatsausta pistekohtaisine tietoineen kannattaa seurata.

Turvaväleistä on huolehdittu muun muassa harventamalla tilojen kalustusta sekä rajoittamalla henkilömäärää.

Pintoja ja näppäimistöjä puhdistetaan tehostetusti ja asiakaspalvelutiskeillä on pisarasuojat. Kirjastossa on käsienpesumahdollisuus ja käsidesiä saatavilla.

Palautukset

Lainoja voi palauttaa omatoimisesti kirjastojen palautusautomaateilla tai palautusluukkujen kautta.

Varaukset

Sekä lainassa olevaa että kirjaston hyllyssä olevaa aineistoa voi varata maksuttomasti. Asiakas valitsee varausta tehdessään, mistä kirjastosta haluaa aineiston noutaa. Varauksen voi tulla noutamaan kirjastosta, kun siitä on tullut noutoilmoitus. Varaukset noudetaan varaushyllystä ja lainataan automaatilla.

Tilat ja laitteet

Suurin osa kirjaston tiloista ja laitteista on asiakkaiden käytettävissä omatoimisesti ja lyhytaikaisesti. Asiakaskoneet on tarkoitettu välttämättömään, pikaiseen käyttöön.

Pääkirjaston vuokrattavien tilojen varaustilanteen voi tarkistaa
varauskalenterista (Webtimmi). Huomaathan, että tilojen täyttöasteessa on rajoituksia normaaliin verrattuna.

Tapahtumat

Kirjasto järjestää tapahtumat etätapahtumina, joista tiedotetaan verkkokirjastossa, Facebookissa ja Twitterissä.

Opastus

Kirjaston asiakaspalvelupisteissä asiakkaita opastetaan pisarasuojan takaa ja mahdollisimman ripeästi. Neuvontaa ja opastusta voi saada myös chatin kautta ja puhelimitse.

Kaukopalvelu

Kaukopalvelu toimii normaalisti. Kaukolainoja voi noutaa ja palauttaa sekä tehdä kaukolainatilauksia.

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastoihin pääsee asioimaan omatoimisesti ilman henkilökuntaa kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Omatoimiasioinnissakin on noudatettava tarkoin turvaohjeita!

Kirjastoautot

Nopea asiointi kirjastoautossa on sallittu. Kirjastoautoihin otetaan sisään vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan. Asiakkailta edellytetään kasvomaskin käyttöä, jos sille ei ole terveydellistä estettä.

Kirjastomaksujen maksaminen

Huomaathan, että voit maksaa lähes kaikki kirjastomaksusi verkossa. Käytä siis kätevää verkkomaksamista. Käteisen rahan sijaan suosittelemme kortti- tai lähimaksua.

Asiointi toisen puolesta

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Voit kuitenkin asioida myös toisen henkilön puolesta, esim. noutaa varauksen. Asioidessasi toisen puolesta esitä henkilön kirjastokortti ja valtakirja kirjaston asiakaspalvelussa. Valtakirjaan on yksilöitävä, minkä asian hoitamista varten se on annettu.

Verkkokirjasto ja e-aineistot

Verkkokirjasto kuopio.finna.fi on aina avoinna. Verkkokirjastossa voi uusia lainat, tehdä varauksia ja maksaa kirjastomaksut.

Verkkokirjaston kautta pääsee käyttämään e-aineistoja. E-aineistoja varten tarvitset kirjastokorttisi numeron ja kirjastosta saamasi pin-koodin. Mikäli sinulla ei ole pin-koodia tai olet unohtanut sen, ota yhteys kirjaston palvelunumeroon 017 182 318 ma-pe klo 10-19 ja la klo 11-17.